http://www.internationalkennel.com/images/yorkshire-terrier.jpg

A YORKSHIRE TERRIER

 

Következzen az egyik legkisebb termetű,mégis az egyik legnépszerűbb pici kutyafajta,a yorkshire terrier. Temperamentumával bebizonyította,hogy bizony a méret nem minden,s komoly közszeretetet vívott ki magának!

 

Annak ellenére, hogy egy igazán pici fajtáról van szó,

közel sem egy remegős, anyámasszony katonája kutya áll előttünk.

A yorkshire egy igazi,ízig-vérig terrier, de ezt igazán az tudja, aki tartott már vagy legalábbis huzamosabb időt töltött el egy ilyen fajtával.Bár igazi öleb,mégis vakkmerő.akire nem lehet csak úgy ráijeszteni.Mielőtt azomban részletesen ismertetném a tulajdonságait,lássuk,hogyan is alakult ki ez a méregzsák kutyus!

 

 A YORKSHIRE TERRIER KIALAKULÁSÁNAK TÖRTÉNETE

Mint  már mondtam a yorkshire méretének ellenére valódi terrier tulajdonságokkal rendelkezik.Kialakulásának helyszine a mintegy száz évvel ezelőti Anglia.Bár manapság előkelő kedvencként tartják számon, annak idején bizony főként munkakutyaként  használták, s leginkább a szegény munkás családok körében volt közkedvelt. Az észek-angliai munkások tenyésztették ki, és apró méretének célja volt. Már a XI.századben törvény volt arra,hogy a földművesek és munkások nemcsak nem vadászhatnak,de nem is tarthatnak 18cm-nél nagyobb termetű kutyát. Ezt a pici ebet kellet hát megalkotni, amely főleg patkányfogásra, olykor kisebb vadak elejtésére is tökéletesen alkalmas volt, például rókára, nyúlra és borzra vadásztak velük.Kialakulásában szerepe volt a dandie dinmont terriernek, a skye terriernek, de a skóciai bányászok paisley terrierének is. Aztán a tengerészek jóvoltábol a máltai selyemkutya is szerephez jutott a tökéletesítésében. Önáló fajta ként 1898 óta tartják számon. Persze vidám s igencsak tetszetős külleme miatt előbb-utóbb felfigyeltek rá a gazdagabb rétegek is. így 1900-tól népszerűsége rohamos gyorsasággal növekedni kezdett.

 

A YORKSHIRE TERRIER LEÍRÁSA

A yorkshire egy hosszú szőrű terrier,szőrzete nagyon sima, a teste két oldalán egyenesen lelóg. Elegáns,  egyenes tartású kutya, melynek jelentőségteljes kisugárzása van. Feje kicsi, koponyája lapos, nem túl ívelt. Orra fekete, orrháta nem túl hosszú.  Szemei közepes méretűek, sötéten csillogóak, szintén sötét szinű szemhéjjal. Fülei picik, V-alakúak, egymástól nem messze,egyenesen állnak. Farka közepes hosszúságú, melyet sűrű szörzet borít,s a hát vonalánál  magasabban tartja. A yorkie mozgása nemcsak lendületes, de szimetrikus és efyenes vonalon haladó. Szőrzetéről még ejtsünk néhény szót. A yorkshire szőre teljesen egyenes, nem hullámos, fényes és selymes, színe acélkék és csersárga. Ami előnyös a szőrzetét tekintve, hogy nem vedlik és nem hullatja. Hosszúsága miatt azomban folyamatos ápolást és fésülést igényel. Átlagos mérete: 18-20cm, súlya 2-3 kg.

 

A YORKSHIRE TERRIER TULAJDONSÁGAI

A yorkie igazi terrier! Sem emberektől sem nagy kutyáktól nem ijed meg, sőt, méretétől függetlenül vakmerően, hihetetlen bátorsággal akár egy nagy testű kutyának is nekimegy. Emiatt oda kell rá figyelni, különösen

sétáltatás közben. Ettől függetlenűl nagyon kedves és bájos, ugyanakkor rendkívül inteligens kutya. Igaz, fontos a nevelésénél a következetességet alkalmazni, mert egyben önfejű és makacs is. Gazdija rossz hangulatát azonnal felismeri, s nyomban megpróbálja egy kiss bohóckodással felvidítani. Élénkége abban is megnyilvánul, hogy előszeretettel vadászik bogarakra és legyekre. A legkisebb háztartásba is beillik, és kiss mérte ellenére jó jelzőkutya. A gazda szeretetére és közelségére nagy szüksége van, hiszen a leírtak ellenére nagyon érzékeny és vágyik a gondoskodásra. A családért, melyben él, kifejezetten rajong, a gyerekekkel pedig akár órákon átt képes játszani. Mókás, kedves és szórakoztaó egyénisége miatt tökéletes házikedvenc!

 

EGYÉB...MINDEN

Annak ellenére, hogy  a yorkshire igazi öleb a sétákat és az udvaron való játékot rendkívül élvezi ám a yorkshire szigorúan csak házban tartható kutya!Gazdijához nagyon ragaszkodik.

 

 

 

 

 

 

ÁPOLÁS

A hosszú szőrű fajták rendben tartása a legidőigényesebb, viszont élvezet őket ápolni. Az olyan fajtákat mint az afgán agár vagy a yorkshire terrier, napi, alapos gondozásra van szükségük. Ehez használjuknk simítókefét, hajkefét és széles fogú kefét a lábak hátsó részén található csimbókok kifésülésére

http://cdn-www.dailypuppy.com/media/dogs/anonymous/Emmy_Yorkshire_terrier_01.jpg_w450.jpg

http://www.csemete.com/galeria/kepek/img_79.jpg

http://x77.xanga.com/6e7b1746d423133301556/z23106957.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_O0r3iLo8CSE/SKbFTDN0uKI/AAAAAAAAAKY/mE9p0Hti9bg/s400/yorkshire-terrier_cute.jpg

http://www.dogbreedinfo.com/images22/YorkshireTerrierLayla2halfYears8.jpg

http://imgs.sfgate.com/blogs/images/sfgate/pets/2009/12/18/yorkies.jpg

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/a_yorkshire_terrier/uploads/yorkie3.jpg

http://www.puppiesgaloreonline.com/images/yorkshire_terrier_in_stock_4wi3.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_KlE4PNnEzUk/SKyEZq8RLwI/AAAAAAAAA1Y/sgJOfd7kmXM/s400/yorkie+miniature+yorkshire+terrier+dog.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldalmenü
Szavazás
tetszik az oldalam?
igen
nem
Naptár