Maci

 

 Nos, napjaink legnépszerűbb kutyája.

 

Ezt kellett volna írnom 5 évvel ezelőtt, ma inkább második legnépszerűbbet mondanék.

Nehéz írni róla, annyi félét, és annyira ellenmondóakat lehetne. A németországi juhászkutyák története hasonló az összes európai juháskutyáéhoz. Az emberekkel együtt védték a juhokat a farkasoktól és egyéb vadállatoktól. Azonban az a Német Juhászkutya, amit ma ismerünk tudatos tenyésztés eredménye. Max vom Stephanitz lovaskapitány a "tökéletes" fajtáról álmodott. A legsokoldalúbb használhatóságot a tökéletes anatómiai felépítés biztosította, és mi is lehetne tökéletesebb, mint a farkas, az évmilliók során csiszolódó tökéletes ragadozó. Ezért is hasonlít a németjuhász a farkasra, de itt lényeges megemlíteni, hogy a farkaskutya elnevezés hibás, és inkorrekt. Semmivel sincs több köze a farkashoz, mint mondjuk a csivavának. Három kutyafajta létezik, amelyeknek több közük van, de róluk később.

A mai Német Juhászkutya tényleg mindenre használható a házikedvenctől elkezdve a lavinamentő kutyán át terápáskutyának, rendőrkutyának, agilityre obedience-re, akármire. És bármiben nagyon jók, tényleg, akármire meg lehet őket tanítani, és az el is végzik, méghozzá jól. Azonban "kreativitásnak" híján vannak. Elvégzik, amit kérsz tőlük, de csak azt, akár egy katona. Ezért is használhatóak olyan jól.

Sajnos a népszerűség ennek a fajtának sem tett jót, különféle betegségek sújtják, leginkább a csípőizületi diszplázia szempontjából veszélyeztetettek. Természetesen ezt is nekünk, embereknek közönhetik, mert ennél a fajtánál az volt a menő, ha minél inkább kiemelkedik a mellkasa, a hátsó lábai pedig úgymond tolják előre a mozgásban az állatot. Ezért a csapott far volt a kívánatos, aminek a DP lett az eredménye...

Az FCi háromféle színt fogad el, a képen látható rajzosat, az ordas és a fekete színváltozatot, de ezenkívül léteznek fehér németjuhászok is, amelyekből egy új fajta kialakult, a Kanadai-svájci fehér juhászkutya. Mindig is születtek néha a sznes kölykök között fehérek is egy recesszív génnek köszönhetően, ezt a változatot karolták fel svájci és kanadai tenyésztők. Az UKC (United Kennel Club) elsimeri a fehér színváltozatot, azonban az FCI nem. Ezen kívul porbléma, hogy a különböző országokban létrejött klubok mind máshogy hívják a fajtát, és mind egy kicsit másfajta standard szerint tenyészti a kutyákat, ezért amíg nincs megállapodás, az FCi sem tudja regisztrálni a fajtát.

 http://www.kepeslap.com/images/13725/hhzwt.jpg

http://www.pazso.hu/Kepek/Kutya.jpg

Azt mondják, hogy minden kis-kutya aranyos! Ez így is van, de akkor is a Német juhász kiskutyák a legaranyosabbak! Csak nézz rájuk!!!


 

Ryleigh 9 Month German Shepherd Tricks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldalmenü
Szavazás
tetszik az oldalam?
igen
nem
Naptár